Etter Arbeiderpartiets landsmøte og 1. mai-feiring raser norsk politikk videre med LO-kongress og landsmøte i Høyre denne helgen. Retorikken skjerpes, tonen blir tøffere – snart er det valg. Men for Arbeiderpartiet kan det være for sent. De har talt med «Høyre light»-tunge for lenge.

Nå skjerpes greiene

RESYMÉ

Etter Arbeiderpartiets landsmøte og 1. mai-feiring raser norsk politikk videre med LO-kongress og landsmøte i Høyre denne helgen. Retorikken skjerpes, tonen blir tøffere – snart er det valg. Men for Arbeiderpartiet kan det være for sent. De har talt med «Høyre light»-tunge for lenge.

MM17 03.05.13

Professor i lingvistikk George Lakoff vedUniversity of California, Berkeley, er en av verdens fremste eksperter på politisk kommunikasjon og retorikk. Under en forelesning i København denne uken, hevdet han at amerikanske demokrater og europeiske sosialdemokrater sliter med å sette den politiske dagsorden fordi de misforstår hvordan den menneskelige hjernen fungerer. Lakoffs poeng er at sosialdemokratene i alt for lang tid har forsøkt å kapre velgere fra høyresiden ved å bruke høyreretorikk og omfavne deler av den politikken høyresiden vanligvis fremmer. Dette blir helt feil for velgerne, mener han. Ifølge Lakoff har de aller fleste mennesker ett sett av verdier som samsvarer med høyrepolitikk og ett sett som samsvarer med venstreorientert politikk. Eksponering for høyreorientert retorikk skaper dermed mer høyreorienterte velgere – og omvendt. Du hanker altså ikke inn dem som er på vei til høyre ved å gi dem litt høyreretorikk, du gir dem bare et ekstra puff. 

Høyresiden har for lengst har forstått at de må spille på følelser og ikke bare fornuft i sin politiske kommunikasjon, mener Lakoff. Høyrefolk er gjerne bedriftsøkonomer som også har fått med seg noen kurs i markedsføring og reklame. Sosialdemokratene derimot – der alle lederne har studert statsvitenskap – skal kun forklare sine argumenter ut fra fornuft. Det klarer de ikke, mener altså Lakoff. Særlig ikke når de i tillegg har adoptert mye av høyresidens politikk de seneste årene. Dette har vært et problem for sosialdemokrater i både England, Tyskland, Sverige og Danmark. Og her hjemme kan vel verken Aps innvandringspolitikk, oljepolitikk eller generelle økonomiske politikk anklages for å være særlig radikal.

Eksponering for høyreorientert retorikk skaper dermed mer høyreorienterte velgere – og omvendt”

Det er mulig Jens Stoltenbergs disipler har skjønt tegninga, når de nå spiller ut poenget med at vi risikerer å få den mest høyrevridde regjeringen i Europa dersom Høyre og Fremskrittspartiet vinner valget. 

Det har vært dårlig med polarisering i norsk politikk de siste årtiene. Den jevne velger har nok ikke følt på kroppen de store forskjellene mellom Bondevik- og Stolenberg-ledede regjeringer. Muligheten for en blå-blå regjering med kun Høyre og Frp kan være den saken som skaper den store forskjellen i årets valg. 

I dag, under Høyres landsmøte, holder Erna Solberg det som kalles hennes viktigste tale noensinne. Der kommer hun sikkert til å hevde – som professor Lakoff – at Arbeiderpartiet har «stjålet» Høyres politikk – og da i mangel på egne løsninger, ifølge Solberg. Følelses- og verdiladede ord som «valgfrihet» og «verdighet» vil sikkert krydre talen.

Samtidig gjør Frp så godt de kan for å gire opp stemningen. De går rett i strupen på LO 1. mai, og løfter Jens Stoltenberg og Roar Flåthen frem som sine viktigste politiske fiender. Ifølge seg selv, er Frp det «ekte» arbeiderpartiet. Regjeringens eneste formål er å «sørge for Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtlands rykte i utlandet,» som nestleder Per Sandberg så velformulert skrev i en kronikk i Dagsavisen i går. Gro får fortsatt skylda, altså. Godt jobba, nå snakker vi følelser. 

Det spørs om strategene i Høyre er like glade for Frps aggressive valgkamp kick-off. Selv om de nok skjerper tonen under helgens landsmøte, er Høyrefolk mer dannet enn som så – og å bruke valgkampen til krigføring med fagforeningene har ikke førsteprioritet i Høyres hus. 

Uansett, det virker ikke som vi får en skjønn og mild mai i politisk forstand i år heller. Nå skjerpes greiene. Politikerne tar professor Lakoff på ordet – mindre fornuft og desto flere følelser.

Knut Petter Rønne (kpr@mandagmorgen.no)

Artikkelens strategiske dagsorden: Politikk

Kommentarer – legg igjen din kommentar

Allerede abonnent?

Gå til toppen

Mandag Morgen,
Grubbegata 6, 0181 Oslo, Tlf: +47 22 31 03 10,

Credits

Artikkelen er låst. Klikk på 'Abonnement'